Skip to main content
resepi : sambal tumis ikan bilis
Bahan bahan:
1 mangkuk ikan bilis
1 mangkuk cili kering - dikisar
3 biji bawang besar
1 labu bawang putih
Sedikit halia
1/2 keping asam keping (boleh juga guna air asam jawa)
2-3 sudu besar gula
Garam
Cara cara:
1. Kisar semua bawang dan halia berserta cili. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak.
2. masukkan gula secukup rasa terlebih dahulu supaya sambal akan berwarna cantik kemerahan.
3. kemudian baru masukkan air, sedikit garam dan asam keping. Masukkan ikan bilis dan biarkan masak dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan sambal yang disukai. Boleh tambah air jika nampak sambal agak kekeringan.
4.siap dan sedia dihidangkan
note :
Sambal mesti ada rasa manis manis sedikit, barulah sedap.
Comments